Deutschnahme

Utbildning

Uppsala universitets myntkabinett är ett universitetsmuseum och bidrar därför helt självklart till den akademiska utbildningen vid Uppsala universitet.

Utbildning erbjuds dels genom specifikt numismatiska kurser som "Mynt, ekonomi och propaganda" och dels genom kursmoment i ett stort antal olika ämnen.

Exempelvis besöker studenterna som läser Historikerprogrammet Myntkabinettet där de får en snabbgenomgång genom världshistorien - den gången dock med mynt från antiken till våra dagar. Historia blir i ordagrann bemärkelse begriplig när studenterna får hålla i Alexander den stores, Konstantin den stores eller Karl den stores mynt.

Pengar har spelat och spelar fortfarande en betydande roll i samhället, trots att man kanske inte alltid är medveten om deras fysiska form. Därför kan det även vara av intresse för kurser i exempelvis ekonomi, samhällsvetenskap och geografi att betrakta föremål från myntsamlingen. Dessutom behöver det knappast nämnas att pengar även har en juridisk aspekt som har stor betydelse. Men även inom språkundervisningen kan mynten med sina inskrifter ge första ledtråd för att närma sig den främmande kulturen. Den estetiska och konstnärliga sidan av mynt och medaljer kan vara intressant för kurser i både konst- och litteraturvetenskap.

MOOC Understanding Financial Crisis

Ett optiskt smakprov ges i introduktionsvideon till området för humaniora och samhällsvetenskaps test-MOOC (Massive Open Online Course) Understanding Financial Crisis: Business Cycles and Policy.

Ta gärna kontakt med oss om du vill veta hur utbildningen i just din kurs skulle kunna kompletteras med ett besök på Myntkabinettet.