Gustavianum

Anatomiska teatern

Kupolen på Gustavianums tak är från 1663. Det var Olof Rudbeck d.ä. som lät bygga kupolen 1662 och den stod klar året efter.

Idén hade han bland annat hämtat från den anatomiska teatern i Leiden, Holland, som han själv hade besökt. Det finns även en liknande anatomisk teater i italienska Padua.

Anatomiska teatern var tänkt att användas som lektionssal vid undervisningen i medicin. För att så många som möjligt skulle kunna följa de anatomiska demonstrationerna byggdes teatern för hela 200 personer. Tyvärr kom den inte att användas på det sätt som var tänkt från början. Mellan 1663 och 1766 förekom endast ett tiotal dissektioner som man känner till med säkerhet. Det var främst avrättade brottslingar som användes vid dessa tillfällen.

Zoologiskt museum
Under senare delen av 1700-talet och framåt användes Anatomiska teatern av universitetets bibliotek. Vid mitten av 1800-talet revs innanmätet och lokalen kom att fungera som ett zoologiskt museum. På 1950-talet restaurerades teatern och återställdes till sitt ursprungliga skick.

Lokalen fascinerar många med sitt fantastiska ljusinsläpp som skapar en mycket speciell stämning. Kupolen är utvändigt klädd med kopparplåt och kröns av en liten glob, som samtidigt fungerar som ett solur.