Gustavianum

En låda berättar - Folke och Brita Linders historia

Hos institutionen för fysiologi och utvecklingsbiologi fanns ett mikroskop med reselåda. Utställningen En låda berättar skildrade historien om mikroskopets ägare Folke Linder och hans fältstudier i Australien tillsammans med sin fru Brita på 1930-talet. 

Dr. Folke Linders stereomikroskop utrustat med prismor och porroscher med tillhörande låda. Det tillverkades 1918 av företaget Carl Zeiss, Jena. Historiestudenterna Ylwa Pettersson och Razia Asad Kandastar som volontärarbetade för Museum Gustavianum med att inventera samlingen med mikroskop undersökte mikroskopet med lådan extra noga. Det tillverkades av Carl Zeiss 1918 och användes för dissektioner. Det var ingenting ovanligt med mikroskåpet i sig förutom att det var det enda med en tillhörande reselåda. På lådan satt två klistermärken, och de gav information om ägaren, Dr. Folke Linder. Mikroskopet spelade en viktig roll i arbetet med hans doktorsavhandling om kräftdjuret gälbladfotingens taxonomi och biologi.

Folke gjorde sitt fältarbete i Australien. Han åkte dit tillsammans med sin fru Brita. Hon var Uppsalas första kvinnliga körkortsinnehavare, och när hon var ute och körde saluterades hon av polisen. I Australien var det hon som körde medan Folke utförde sina fältstudier.

Brita Linder med bil och tält.

  
   

Brita Linder med bil och tält.

  
  
  
  
Den 1 juli 1936 påbörjade Folke och Brita sin resa till Melbourne i Australien från engelska Southampton med fartyget Mirrabooka. Resan gick i 16 knop runt Afrika och tog 58 dagar. Klistermärkena som sitter på mikroskopets reselåda visar resans gång. När de anlände den 27 augusti välkomnades de av pressen. Lokaltidningar intervjuade och fotograferade paret. Efter att ha köpt en begagnad bil, tält och spritkök började äventyret. I sin dagbok beskriver Brita resan. Hon berättar hur de australiska skyfallen nästan gjorde hål i tältet och i deras bil, samt hur de en gång hittade en skorpion i sovsäcken. Brita beskriver den torra naturen och invånarna samt hur det var att köra bil i det hårt trafikerade Melbourne. De här små anekdoterna bidrar till historien om Brita, Folke, mikroskopet och deras resa. Några månader senare åkte paret hem ombord på skeppet SS Largs Bay med kräftdjur konserverade i alkohol. Under resan skrev Folke en stor del av sin avhandling.

Före Ylwas och Razias arbete var mikroskopet ett vetenskapligt instrument. Nu när Folke Linders historia blivit känd har objektet placerats i ett personligt sammanhang. Med utställningen ville de visa hur man från ett föremål kan få fram en historia som berör.

Utställningsmontern för en låda berättar