Augsburgska konstskåpet

Den svenska kungen Gustav II Adolf fick Augsburgska konstskåpet av rådsherrarna i Augsburg 1632, mitt under det trettioåriga kriget.
Konstskåpet placerades på Uppsala slott under drottning Kristinas tid som regent och skänktes 1694 till Uppsala universitet av Karl XI. Konstskåpet placerades i det dåvarande universitetshuset Gustavianum och är i dag tillbaka på samma plats som då.

1 000 föremål

Konstskåpet är ett fantastiskt konstverk. Den ena sidan är inte den andra lik. Alla ytor är utnyttjade in i minsta detalj med rika dekorationer och flera hundra miniatyrmålningar.
I synliga lådor och hemliga fack låg omkring 1 000 föremål som vart och ett skulle spegla tidens vetande. 
Skåpets topp kröns av ett berg av naturalier från havens djup och jordens inre. Där ståtar havets gud Neptunus. På hans axlar vilar en silverinfattad skeppsformad seychellnöt med kärleksgudinnan Venus.


En torkad krokodilunge 

Konstskåpet fungerar som ett universalmuseum i miniatyr som också visar på 1600-talets stora samlariver. Liksom de furstliga konstkamrarna representerar samlingen både naturalia och artificialia, det vill säga naturen och konstfärdigheten. När Gustav II Adolf fick konstskåpet förevisat för sig fick han förutom vackra konstskatter och miniatyrer se ett skåp fullt med exotiska föremål, nya uppfinningar och tekniskt komplicerade saker. Här fanns bland annat en torkad krokodilunge, elfenbensskulpturer, vetenskapliga instrument, en korg gjord av en körsbärskärna och spel av olika slag.

Det innehåller också ett antal praktiskt användbara föremål. Bland annat en uttagbar spinett med ett automatiskt spelverk som spelar tre melodier, en skrivpulpet, ett toalettskåp, ett mässingsur, ett hopfällbart bord och ett reseapotek.

Besök konstskåpet online

Nu har du möjlighet att utforska det augsburgska konstskåpet på egen hand. Med hjälp av den virtuella presentationen kan du komma in i skåpets inre, studera detaljer eller fördjupa dig i konstskåpets historia.

I föremålsdatabasen finner du information om de omkring 150 föremål som finns utställda på Gustavianum.

Gör en virtuell resa in i konstskåpets inre i det augsburgska konstskåpet online.
För att se det virtuella konstskåpet krävs att en Flash-spelare är installerad på datorn.