Vill du adoptera en skulptur?

Större delen av Uppsala universitets gipsavgjutningssamling har sedan länge varit gömd på vindar och i magasin. Nu kommer vi - kanske med din hjälp - att kunna visa denna dolda skatt.

Tekniken att gjuta skulpturer var känd redan under antiken och fick sin renässans under 1500/1600-talen. Kunskapen om de arkeologiska fynden av antika mästerverk från Italien skulle spridas då de ansågs representera den mest ideala formen. Kungligheter beställde därför dyrbara avgjutningar till sina samlingar och akademier förvärvade dem i undervisningssyfte.

Uppsala universitet har en sällsynt samling i Sverige. Den införskaffades huvudsakligen under mitten av 1800-talet för sitt pedagogiska värde i den akademiska undervisningen.

Man lät studenter teckna av de antika modellerna för att de skulle tillägna sig idén om det skönaste. Avgjutningarna kunde även erbjuda en överblick över skulpturens historia på en och samma plats.

Målet idag är att återigen kunna presentera samlingen och att den liksom tidigare kommer undervisningen tillgodo och kan visas för alla. Med hjälp av skickliga konservatorer kommer nu detta att bli verklighet.

Omkring 100 skulpturer är i behov av vård och nu har du möjlighet att antingen adoptera en skulptur, köpa en vacker affisch eller ge en gåva.

Läs mer på http://www.uu.se/konstskatten om hur du kan bidra till att bevara samlingen.