Linnés Hammarby

Lantligt boende för botanikprofessor

Carl von Linné, professor i botanik och medicin vid Uppsala universitet mellan åren 1741 och 1778, förvärvade lantegendomen Hammarby utanför Uppsala hösten 1758. Familjen vistades där sommartid fram till Linnés död 1778 då byggnaden blev permanentbostad för hans änka Sara Elisabeth von Linné. På Hammarby finns en mängd föremål med anknytning till familjen Linné. En betydande del av inventarier och konstverk har funnits där sedan Linnés dagar, annat förvärvades av familjen efter hans död. Föremål med Linnéanknytning har också förvärvats i senare tid genom gåvor från släktingar eller genom köp. Gården var i familjens ägo fram till svenska statens övertagande år 1879.

Exklusivt och rustikt

Stilmässigt hör inventarierna hemma i de konstnärliga uttryck som var aktuella under 1700-talet – stilar som i dagligt tal brukar benämnas senbarock, rokoko och gustaviansk. Det är en eklektisk men personlig samling föremål av skiftande karaktär som finns på Hammarby. Där finns lokalt tillverkade rustika bruksmöbler och husgeråd, Stockholmstillverkade högreståndsmöbler och konstföremål, porträtt utförda av samtidens mest efterfrågade porträttkonstnärer, amatörporträtt av målande släktingar, svensktillverkat tenn och glas, porslin som rest med ostindiefararna från Kanton i Kina, enkla djurteckningar i blyerts, konstfulla djuravbildningar i olja med kunglig proveniens, högreståndskläder i franskt siden och anspråkslösa sängomhängen i tryckta kattuner.

Denna blandning av stilar, av exklusivt och rustikt, inhemskt och exotiskt bidrar till känslan av ett hem snarare än ett museum. Ett hem som speglar innehavarens intressen men också sociala ambitioner och ekonomiska förutsättningar.

Inventerat

Inför 300-årsjubileet av Linnés födelse 2007 inventerades och fotograferades samtliga föremål på Hammarby. Företeckningen finns tillgänglig för forskare och studenter (se kontaktuppgifter nedan).

Besök Linnés Hammarby

Linnés Hammarby är öppet för allmänheten under sommarhalvåret. Läs mer om öppettider och vägbeskriving här

Kontaktuppgifter

Frågor som rör konst och inventarier på Linnés Hammarby kan ställas till: artcollections@gustavianum.uu.se

018 – 471 18 30 (direktnummer till Konstsamlingarna)
018 – 471 00 00 (Uppsala universitets växel)